Mamak’a ait tescilli lezzetler

Mamak Kutludüğün Mahallesi’ne özgü olarak yapılan 10 kilo sütten bir kilo olarak üretilebilen ravak yoğurdu ve raf ömrü 10 gün sürebilen ekşi maya ekmeği, ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ ile tescillenmiş oldu.

Mamak 14.10.2021, 13:56 İrem Durak
Mamak’a ait tescilli lezzetler

Mamak’a ait tescilli lezzetler

Mamak Kutludüğün Mahallesi’ne özgü olarak yapılan 10 kilo sütten bir kilo olarak üretilebilen ravak yoğurdu ve raf ömrü 10 gün sürebilen ekşi maya ekmeği, ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ ile tescillenmiş oldu. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Yeni coğrafi işaretli ürünlerin kazandırılmasına yönelik de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Mamak’ın kendine özgü lezzetlerinden biri olan ‘ravak yoğurdu ve ekşi maya ekmeği’, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (TÜRKPATENT), ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ almayı başardı. Mamak Belediyesi Kadın Kooperatifi (MAKKOP) girişimi ile tescillenen ve tarihi geçmişi bulunan Kutludüğün’e has ekşi maya ekmeği ve ravak yoğurdu, ilçenin kendi yöresel lezzetlerini tanıtabilmesi için çok önemli bir katma değer sağlamış olacak.

Çalışmanın Devamı Da Olacak

Mamak’ın gastronomi alanında da geniş bir yelpazesi bulunduğunu ifade eden Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Ekşi maya ekmeği ve ravak yoğurdunun tescillenmesinden mutluluk duymaktayız. Yeni coğrafi işaretli ürünlerin kazandırılmasına yönelik de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu ürünlerin tanıtılması ve değerlerinin korunması için coğrafi işaret tescili alınması bizler için oldukça önemli. Bu anlamda gerçekleştirilen çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Tarihi 600 Yıllık

Tarihi süreci 600 sene kadar eskilere dayalı olan ekşi maya ile yapılan ekmek, lezzeti kadar katkısız olmasıyla bağışıklığa da destek oluyor. Uygun koşullar altında raf ömrü 10 gün olan ekşi maya ekmeği, Mamak Musiki Muallim Mektebi’nde yer alan MAKKOP mağazasında satışa sunuluyor.

10 Litre Sütten Yalnızca Bir Kilo

Yalnızca sütün yağından elde edilerek gerçekleştirilen ravak yoğurdu, yüksek besin değerine sahip. Eski dilde ‘sütün kaymağı’ anlamı taşıyan yoğurdu üretmek ise ayrı bir meziyet istiyor. 10 litre sütten yalnızca bir kilo olarak elde edilebilen bu özel lezzet nesilden nesile aktarılıyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04